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BC CODE RULE 3.4-1: WHETHER LAWYER MAY ACT JOINTLY WHERE 
CLAIM MADE UNDER HEALTH CARE COSTS RECOVERY ACT 

 
The Committee was asked whether counsel may act jointly for a client with a personal injury claim and 
also act in a claim by the Ministry of Justice in a claim under the Health Care Costs Recovery Act 
arising out of the same facts. 
 
The Committee was of the view that, with consent of the client and where there is no conflict in doing 
so, it was not inappropriate for counsel for a claimant for damages for personal injury to also act for the 
Ministry of Justice in its claim under the Health Care Costs Recovery Act.  Where the lawyer agrees to 
act on both claims, rules 3.4-5 to 3.4-9 (the joint retainer rules) are applicable.   
 
The Committee observed that in an opinion given in April 2009 relating to counsel’s obligations to the 
insured and insurer in third party liability issues, the Committee expressed the view that a lawyer who 
acts jointly for an insured and insurer may decline to provide information to an insured with the 
insured’s consent.  An extract from that opinion states: 
 

The Committee noted that in many circumstances, particularly where there are no policy 
limits or coverage issues, the insured may be relatively indifferent about the outcome of 
any litigation, and for that reason or for other reasons, may not care to follow the 
progress of the litigation by receiving all the information the lawyer provides to the 
insurer.  It was the Committee’s view that a lawyer may properly decline to provide 
information to an insured with the insured’s consent. 

 
Similarly, where a lawyer is acting jointly for a claimant and the Ministry under the Health Care 
Recovery Act, it was the Committee’s view that the lawyer may decline to provide one of the joint 
clients with information about the case of the other with the consent of that other client, where such 
information is not required to be provided pursuant to the Act. 
 
The Committee noted that a claim advanced under the Health Care Costs Recovery Act on a contingent 
fee basis must conform to the requirements of the Legal Profession Act, the Law Society Rules and the 
BC Code with respect to contingent fee claims. 
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