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RULE 7.2-1, COMMENTARY [5]: WHETHER RULE APPLIES IN THE CASE OF 
SELF-REPRESENTED LITIGANTS 

 
The Committee was asked whether a lawyer would have similar duties to a self represented 
litigant that the lawyer has to another lawyer under rule 7.2-1, commentary [5].   
 
The Committee noted that neither rule 7.2-1 nor the rule dealing with a lawyer’s duties to 
unrepresented persons, rule 7.2-9, expressly require a lawyer to extend the duties described in 
commentary [5] to self represented litigants.  Moreover, because of rules that govern the 
behaviour of lawyers, generally, lawyers can be confident they can readily contact other lawyers 
and are able to rely on statements made by those lawyers in a way that is not true of self 
represented litigants.   
 
It was the Committee’s view that a lawyer’s general duty of courtesy and good faith to all persons 
with whom the lawyer has dealings may require a lawyer to extend certain courtesies to self 
represented persons similar to those accorded to lawyers.  However, it was the Committee’s view 
that the requirements of commentary [5] are standards to which lawyers should aspire as much as 
possible when dealing with self represented litigants, not standards to which they are bound. 
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