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4. CHAPTER 9, RULE 6:  PURCHASE OF LAW PRACTICE BY PAYING 
PERCENTAGE OF BILLINGS 

A lawyer asked whether an agreement by his firm to purchase the law practice of another lawyer 
by paying the lawyer a percentage of future billings is improper.  The other lawyer is no longer a 
member of the Law Society. 

The Committee considered the application of Chapter 9, Rule 6 of the Professional Conduct 
Handbook which states that a lawyer shall not split, share or divide a client’s fee with any person 
other than a member of the Law Society in good standing or an employee of the lawyer’s firm. 

The Committee was of the view that where billings are used simply to calculate the compensation 
owed to a vendor of a law practice the payment of compensation is not division of a client’s fee 
within the meaning of the Rule.  It is therefore proper to use billings to calculate the amount 
owned to the vendor of the law practice. 
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