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5. CHAPTER 14, RULE 6(b): WHETHER LAWYER MAY SELL BOOKS AS 

ADJUNCT TO PRACTICE 

 

A lawyer asked whether it is proper for him to sell books to clients or potential clients.  He 

advised: 

 

Can I sell products as part of my practice ?  Many clients, especially the poor 

middle class who cannot afford a lawyer but do not qualify for legal aid, would 

appreciate the convenience of being able to purchase (eg Self Counsel Press 

books eg do-it-yourself divorce or small claims or incorporation) from us rather 

than elsewhere. We then can increase our service to the community and gain at 

least a few hours of business we would not otherwise have eg advice for the 

forms or process the client is doing themselves. 

 

The Committee was of the view that the selling of books as part of a lawyer’s practice amounts to 

“endorsing” them within the meaning of Chapter 14, Rule 6(b) and is therefore prohibited by the 

rule, since the sale of books falls outside the exceptions set out in provisions i, ii, or iii of the rule.  

However, the Committee noted there is no prohibition against the lawyer recommending 

particular books to his clients and giving the clients advice and other assistance where necessary. 

 

. 

JO/ 

December 9, 2004 


